Het dagboek van Oma Houtkamp 1937 - 1957

Slechts weinig familieleden waren op de hoogte van het bestaan van de school schriften waarin oma Houtkamp (1881-1957) haar dagboek bijhield van 1937–1957. 
Ook over de verblijfplaats van dit dagboek bestond onduidelijkheid, tot na het overlijden van Sophilus Carel (1920-2006) deze schriften als bij toeval ontdekt werden tussen grote hoeveelheden papieren, die grotendeels in de afvalcontainer belandden. 

 

Toen het dagboek veilig in ons familie archief beland was, hebben wij, Johan en Carel van der Steen, besloten het geheel te ontcijferen en in een voor allen leesbaar boek om te werken. 

Mede door onze jarenlange naspeuringen in de familie geschiedenis van de familie van der Steen, en niet in de laatste plaats ook van de families van vrouwelijke kant, beschikken wij over een enorme database met gegevens en duizenden foto's en documenten. Zo doende konden we veel namen uit het dagboek terug vinden en foto's plaatsen daar waar ze horen in de tijd. De database met namen treft u op deze site onder Genealogie.

Het was vaak lastig om een keuze te maken, maar we hebben uiteindelijk heel wat illustraties kunnen meenemen in het uitgewerkte dagboek van oma.
Daarnaast raadpleegden we kronieken, geschiedenisboeken, en websites om de belangrijkste gebeurtenissen in het dagboek in te lassen.
Het loont zeker de moeite om naast dit dagboek op deze website rond te kijken in de vele web albums met nog duizenden foto's en documenten van de diverse families. U vindt de albums onder Beeld en geluid.

Het eindresultaat was een boek uit het leven van kleermakersdochter Sophia Carolina Houtkamp uit Zutphen en visserszoon Gerrit van der Steen uit Pernis.
Een leven dat zich afspeelde in Amsterdam-West en loopt van het eind van de crisistijd, dwars door een wrede wereldoorlog naar een periode van wederopbouw. 


Wie het dagboek ook tussen de regels door leest, heeft weinig fantasie nodig om zich een voorstelling te maken hoe dit gelovige en sober levende gezin van acht zielen door een crisisperiode laveert om vervolgens in een wereldoorlog te belanden die zijn weerga niet kent.


Oma toont in haar dagboek veel godsvertrouwen, maar ook angst en zorg om haar gezin, vooral in oorlogstijd. Die zorgzaamheid voor haar gezin ging boven alles, terwijl oma in al haar bescheidenheid een steunpilaar was voor de ambities van haar man.


In en rond het gezin bestond een hecht sociaal leven. Het was een doorlopend komen en gaan van visite, eters, logees en in oorlogstijd soms zelfs van onderduikers.
Er was heel veel mogelijk in het gezin en het sociale besef hadden de kinderen 'met de paplepel ingekregen'. Kwam de één in tijden van brandstofschaarste met een 'zakje anthraciet' aanzetten, een ander lid van de familie wist zelfs een konijn te bemachtigen voor de komende kerst.

We lezen het allemaal in het dagboek van Sophia Carolina Houtkamp.

Wij dragen dit boek dan ook met gepaste eerbied aan haar op.

Genealogie Van der Steen, verhalen en stambomen, leren uit het verleden.

Terug naar Verhalen